21 – Hoe maken we echt duurzame limonade?

Saveur

duurzame limonade maken door de productie van siroop

Wil jij graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze uitdaging aan de slag in je vak? Neem contact op via onderstaande knop en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze uitdaging gebruiken in één van je vakken? Neem contact op via onderstaande knop en plaats alvast de professor of assistent van het vak in CC. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.

Wat is de kern van het probleem?

Frisdrank bestaat uit 15% siroop (suiker, aroma’s), en 85% water. Dat water wordt bij botteling mee verpakt, terwijl het meestal gewoon leidingwater is, hetzelfde water dus dat overal uit de kraan stroomt. Dat veroorzaakt 8 keer meer verpakking en transport dan wanneer enkel de siroop geproduceerd wordt en we die thuis aanlengen. In België drinken we jaarlijks 1,4 miljard liter frisdrank, dus verpakken we zo’n 1,2 miljard liter (kraan)water.

Wat zou de impact zijn indien dit probleem opgelost wordt?

Als we in België niet langer gebottelde limonade zouden maken, besparen we zo’n 2,4 miljard verpakkingen (blikjes, PET-flessen, …) en zou er 8 keer minder transport nodig zijn voor dezelfde hoeveelheid limonade.

Waarom dien je deze uitdaging in?

Met Saveur siroop proberen we siroop opnieuw de standaard te maken voor limonade. We zijn een vzw van interdisciplinaire UGent studenten die dit project als uitdaging zien om duurzaam te ondernemen, en daarmee de omschakeling van gebottelde limonade naar siroop te bewerkstelligen.

Wat is er al geprobeerd om dit probleem op te lossen?

Wijzelf focussen vooral op het vermarkten van siropen. We ontwikkelden samen met onze producent een eerste siroop en launchen die eind juli in retail en horecazaken.

De uitdaging is om op alle vlakken duurzaam te zijn: productie in een maatwerkplaats, de ingrediënten biologisch en zo lokaal mogelijk sourcen, verpakking optimaliseren, …

Andere organisaties focussen op andere aspecten van de problematiek: Robinetto verhuurt kraanwatertaps voor horeca en festivals, en Dripl ontwikkelt publieke limonadetaps.

Wat zijn de volgende stappen die moeten gebeuren?

Waar wij zelf vooral aan dachten in het kader van dit project, is de ontwikkeling van een zo duurzaam mogelijke ijstheesiroop. Gezien thee voornamelijk van buiten Europa komt, zoeken we eventueel een vervanging of aanvulling van thee in lokaal geteelde kruiden.

We hebben zelf nog geen werk verricht op dit vlak, dus doelgroepbevraging voor welke smaak, technieken en ingrediënten selecteren, smaaktesten, … Alles staat nog open. Mocht dit al een te concrete opdracht zijn, staan we ook zeker open voor andere voorstellen die deze problematiek aankaarten.

Welke resultaten verwachten jullie en in welke vorm?

Niet meteen. Mocht er effectief gewerkt worden rond de ontwikkeling van een siroop, dan verwachten we een zo ver mogelijk gevorderd product, maar er zijn niet echt strikte eisen.

Praktisch

Timing: 1e semester, 2e semester, Gedurende het jaar
Taal waarin de uitdaging kan uitgewerkt worden: Nederlands, Engels
Intellectuele eigendom: Het resultaat wordt eigendom van de organisatie (B)
Budget:

We zijn een startende vzw zonder veel budget, maar uiteraard kan besproken worden welke kosten nodig zijn.

Wil jij graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze uitdaging aan de slag in je vak? Neem contact op via onderstaande knop en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze uitdaging gebruiken in één van je vakken? Neem contact op via onderstaande knop en plaats alvast de professor of assistent van het vak in CC. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.