30 – Wat als we in België allemaal water uit de kraan drinken, in plaats van het te verpakken en vervoeren?

Saveur

Duurzame limonade maken door de productie van siroop

Wil jij graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze uitdaging aan de slag in je vak? Neem contact op via onderstaande knop en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze uitdaging gebruiken in één van je vakken? Neem contact op via onderstaande knop en plaats alvast de professor of assistent van het vak in CC. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.

Wat is de kern van het probleem?

Jaarlijks drinken we in België 1,4 miljard liter frisdrank. 85% van frisdrank is gewoon water, vaak leidingwater; de rest is siroop. Er wordt dus 1,2 miljard liter (kraan)water verpakt, enkel voor de Belgische frisdrankconsumptie. De problemen met drankverpakkingen zijn gekend genoeg: zwerfafval, milieuverontreiniging, plasticsoep etc. Daarnaast wordt dat verpakte water ook getransporteerd over de weg, wat bijdraagt aan file, luchtvervuiling, energie vraagt, …

Wat zou de impact zijn indien dit probleem opgelost wordt?

Op korte termijn willen we vooral bewustzijn creëren omtrent limonade door zelf siroop te vermarkten. Door de siroop apart te vervoeren en pas op de plek van consumptie aan te lengen met leidingwater. Zo wordt een groot deel verpakking en wegtransport vermeden.

Op lange termijn kijken we breder dan limonade, en willen we kraanwater als drank echt de norm maken.

Waarom dien je deze uitdaging in?

We zijn een interdisciplinair studentenproject, met als doel ervaring op te doen in duurzaam en sociaal ondernemen. Ons team is echter nog zeer klein, en bepaalde challenges kunnen we niet zelf oplossen. We betrekken dan ook graag nog extra studenten met eigen expertise in het project, en een kans als deze is fantastisch om een aantal uitdagingen voor te leggen.

Wat is er al geprobeerd om dit probleem op te lossen?

Wijzelf hebben momenteel een eerste siroop ontwikkeld en op de markt gebracht, volgen op hoe dit ontvangen wordt en plannen stapsgewijze uitbreiding. De siroop is biologisch, natuurlijk en wordt geproduceerd in een maatwerkplaats. In het Gentse zijn ook andere organisaties actief die hetzelfde probleem aankaarten, zoals Robinetto en Dripl.

Wat zijn de volgende stappen die moeten gebeuren?

Momenteel verkopen we de siroop in glazen beugelflessen van onze producent. Die zijn echter niet ideaal qua gebruiksgemak, zeker niet voor horeca.

We willen in co-creatie met horeca-zaken een schenksysteem uitwerken dat optimaal is voor hun noden en convenience (de juiste hoeveelheid siroop, opslag, reiniging), maar ook duurzaam (bijvoorbeeld doordat de verpakking herbruikbaar is, of onderdelen ervan, materiaalkeuze,..).

Daarnaast willen we ook de consumentenverpakking (momenteel dus beugelflessen) herbekijken. Wat is de ideale verpakking qua duurzaamheid (hervulbaar of niet, welke materialen), volume (welke hoeveelheid siroop is ideaal voor 1 verpakking voor thuisgebruik?), vorm (gemakkelijk schenken, niet lekken, hoeveelheid)?

Welke resultaten verwachten jullie en in welke vorm?

Een fysiek prototype waar we echt mee aan de slag kunnen, zou een enorme meerwaarde hebben. Indien dat niet praktisch haalbaar is of om welke reden dan ook niet relevant in de uitwerking, begrijpen we dat zeker.

Praktisch

Timing: 1e semester, 2e semester, Gedurende het jaar
Taal waarin de uitdaging kan uitgewerkt worden: Nederlands, Engels
Intellectuele eigendom: Het resultaat wordt eigendom van de organisatie (B)
Budget:

500 euro; we hebben geen eigen locatie, infrastructuur of materiaal

Wil jij graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze uitdaging aan de slag in je vak? Neem contact op via onderstaande knop en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze uitdaging gebruiken in één van je vakken? Neem contact op via onderstaande knop en plaats alvast de professor of assistent van het vak in CC. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.