Hoe kan een voorziening eruit zien die een fietser energie-zelfvoorzienend maakt op locatie?

Gesloten uitdaging - geel

Uitdaging

Netwerk:

Fietsambassade

Je kan bij ons terecht voor fietsverhuur, fietsherstel, fietsparkeren, innovatie en fietscultuur. Daarbij zetten we maximaal in op sociale tewerkstelling.

Wat is het probleem?

De fiets gebruiken als functioneel of recreatief transportmiddel is de laatste jaren meer en meer bekend geraakt. Echter, om de fiets als efficiente vervanging te zien, zijn er nog enkele verbeterpunten te bedenken.

Eén daarvan is energieonafhanklijkheid. Zijn er oplossingen te bedenken om in off-the-grid energieoplossingen (generatie en/of opslag) te voorzien waardoor een fietser onafhankelijk van een bestaand elektriciteitsnetwerk van energie kan voorzien worden?

De aanwezige batterij van een elektrische fiets is uiteraard een quick win, maar is niet ‘open source’ gebouwd om extra’s op aan te sluiten of energie op alternatieve wijze af te tappen.

Wat wordt er verwacht van de oplossing?

Een studie van mogelijkheden
Een aantal principe maquettes
Idealiter 1 werkend prototype dat de Fietsambassade door zijn gebruikers kan laten uittesten.

Wil je graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze uitdaging aan de slag in je vak? Laat je gegevens na en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze uitdaging gebruiken in één van je vakken? Laat je gegevens na en voeg alvast het e-mailadres van de professor of assistent toe. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.

Laat je gegevens na: 

    Praktisch

    Mogelijke onderwijsvormen

    Challenge-based onderwijs, Projectwerk

    Maatschappelijke meerwaarde

    4/5