Ontwikkel een applicatie voor bedrijfstakgerichte uurregistratie en uuranalyse voor bedrijfsleiders.

Opdracht

Netwerk:

Plukboerderij GRONDIG

GRONDIG is een plukboerderij met LEF: Lokaal, Ecologisch en Fair.

Wat is de opdracht?

Wij spreken als bedrijfsleiders in de landbouw, een sector waar talrijke uren worden geklopt. Onze boerderij maakt deel uit van het CSA netwerk, een netwerk van zo’n 50 boerderijen. Een eerlijk (uur)loon voor de landbouwers is binnen en buiten dit netwerk een hot topic. Maar de meeste landbouwers houden geen uurregistratie bij. Op Plukboerderij GRONDIG doen we dat wel: drie bedrijfsleiders noteren hun uren per bedrijfstak. In onze case zijn dat groententak, fruittak, algemene werken, veetak en administratie. Dit doen we om te weten waar we staan op het einde van de rit en om een kostenanalyse te kunnen maken per tak. Bovendien kunnen we door deze uurregistratie berekenen of ons loon werkelijk “eerlijk” is. We maken per jaar een analyse in een excel werkblad met schijf- of staafdiagrammen van het totaal aantal uren per tak, het totaal aantal uren per vennoot, een uurloonberekening etc.

Momenteel hebben wij nog geen enkele bestaande applicatie gevonden die gebruiksvriendelijk is om dit “peilsnel” te kunnen doen: uren registreren en hier eenvoudige analysegegevens van bijhouden. Bovendien wensen wij ook een zekere transparantie, zodat we in die applicatie ook van elke bedrijfsleider weten of de uren tijdig geregistreerd worden. Dit is een typisch fenomeen in de landbouw, waardoor de uurregistratie in het water dreigt te vallen. Een gebruiksvriendelijke app die elke boer/bedrijfsleider op zijn telefoon heeft, zou hier zeker soelaas bieden.
In de ideale wereld maakt de app ook nog eens automatisch een onderscheid tussen gepresteerde uren binnen de normale werkweek, en gepresteerde uren daarbuiten (op avonden en in het weekend) zodat ook hier kan geanalyseerd worden.

Dergelijke app zou binnen de kortste keren een groot succes zijn bij het netwerk van boerderijen waar wij in werken. Momenteel zijn wij bij de enige boerderijen die überhaupt een uurregistratie doen (hoewel er weldegelijk gewilligheid is om hiermee te beginnen op heel wat boerderijen). Wij doen dit aan de hand van een gedeelde google spreadsheet (wij vonden nog geen betere applicatie) maar dit is zo omslachtig dat er soms te lang gewacht wordt met het invullen ervan en de hele opzet van de uurregistratie in het water dreigt te vallen. Bovendien vraagt de uuranalyse achteraf dan ook nog wel wat werk terwijl dit eigenlijk allemaal niet zo’n moeilijke materie is.

Welke ondersteuning kan er verwacht worden?

Een budget voor de ontwikkeling van een app is zeker bespreekbaar. Eventueel kan onze boerderij als testcase dienen (met vergoeding) en kunnen wij de app dan verder doorspelen binnen ons netwerk waardoor deze vergoeding verder kan oplopen. We zijn hier wel eerlijk in, boerderijen zijn niet de plaatsen waar er erg veel budget voor dergelijke software is. Maar hoe meer boerderijen de app zouden aankopen, hoe meer inkomsten natuurlijk.

Wil je graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze opdracht aan de slag in je vak? Laat je gegevens na en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze opdracht gebruiken in één van je vakken? Laat je gegevens na en voeg alvast het e-mailadres van de professor of assistent toe. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.

Laat je gegevens na: