Hoe kunnen we inzetten op meer diversiteit en een evenwichtigere man-vrouwverhouding in de architectensector in Vlaanderen en Brussel?

Wicked problem

Netwerk:

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV)

NAV is dé netwerkorganisatie voor architecten in Vlaanderen en Brussel met bijna 3.000 aangesloten kantoren, die vertegenwoordigen samen meer dan 6.000 leden.

Wat is het probleem?

Ongeveer de helft van de afgestudeerde architectuurstudenten is een vrouw. Maar na het afstuderen haken heel wat vrouwen af. Zo was in 2020 36 procent van alle geregistreerde architecten in Vlaanderen en Brussel een vrouw (cijfers Orde Van Architecten). Uit een online bevraging in 2017 van onderzoeksgroep CuDOS aan de UGent bleek dat er vooral vanaf 35 jaar minder vrouwelijke architecten zijn (in de categorie tot 35 jaar was de verdeling nog 50-50).
Architect blijft ook voornamelijk een wit beroep in België. Zowel in de architectuurstudies als op de werkvloer is er weinig diversiteit zichtbaar.
Wat zijn de obstakels of oorzaken waarom de architectensector zo weinig divers is? En hoe kunnen we hier verandering in brengen?

Wil je graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze uitdaging aan de slag in je vak? Laat je gegevens na en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze uitdaging gebruiken in één van je vakken? Laat je gegevens na en voeg alvast het e-mailadres van de professor of assistent toe. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.

Laat je gegevens na: 

  Praktisch

  Mogelijke onderwijsvormen

  Challenge-based onderwijs, Projectwerk

  Maatschappelijke meerwaarde

  4/5

  Internationaal te gebruiken

  Ja