Hoe kunnen we nationaal sensibiliseren en giftenwerving stimuleren voor personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel?

Wicked problem

Netwerk:

Hersenletsel Liga vzw

Wij willen de levenskwaliteit van personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel, hun familie en naasten verbeteren.

Wat is het probleem?

Doorheen de jaren werden verschillende acties in Vlaanderen erg gekend: de jaarlijkse Damiaan-stiftjes, de Azalea’s tegen kanker, stickers van het rode kruis, figuurtjes van de vredeseilanden, de ice-bucket challenge… Allemaal herkenbare acties die door een breed publiek gekend zijn: zowel voor personen die al giften deden als personen die niet geven, de acties zijn herkenbaar en leiden onmiddellijk tot sensibilisering rond het sociale doel.

Op het gebied van Niet-aangeboren Hersenletsels (door ongeval, trauma, infectie, hersentumor, beroerte, …) is er eigenlijk nog niets, ook al zijn er meer dan 300.000 Belgen met een hersenletsel, en samen met hun mantelzorgers is dit een zeer brede groep. Als we specifiek naar Vlaanderen kijken, zijn er meer dan 200.000 personen die andere de handicap leven, maar komt deze groep weinig onder de aandacht.
Na het oplopen van een hersenletsel is de graad van handicap erg divers: sommigen hebben levenslang een aantal onzichtbare gevolgen (emoties, vermoeidheid, concentratie-problemen), velen lijden onder zichtbare gevolgen (verlammingen, evenwichtsproblemen, …) en extreme groep is Permamnent Vegetatief na een hersenletsel.

Het gaat in dit project dus niet louter om “hoe halen we geld op om meer te kunnen doen voor onze doelgroep”. De vraag is hoe bouwen we iets herkenbaar en origineels uit dat zowel sensibilisering, financiële slagkracht als betrokkenheid van de doelgroep uitademt.

Wil je graag aan deze uitdaging werken?

Ben je professor of assistent en wil je graag met deze uitdaging aan de slag in je vak? Laat je gegevens na en we brengen je in contact met de juiste persoon.

Ben je student en wil je deze uitdaging gebruiken in één van je vakken? Laat je gegevens na en voeg alvast het e-mailadres van de professor of assistent toe. Wij brengen jou in contact met de juiste persoon.

Laat je gegevens na: 

  Praktisch

  Mogelijke onderwijsvormen

  Bachelor of masterproef, Challenge-based onderwijs, Projectwerk

  Maatschappelijke meerwaarde

  5/5

  Internationaal te gebruiken

  Nee