Over Call for Challenges

Elk academiejaar werken vele studenten aan projecten tijdens hun opleiding aan UGent. We willen hen zoveel mogelijk in contact brengen met het werkveld en de maatschappij en doen daarom beroep op bedrijven, organisaties en de publieke sector om onderwerpen door te geven. Zo willen we vermijden dat de eindresultaten op de kast blijven liggen en willen we hun open blik op de wereld aanwakkeren.

Durf denken, maar vooral ook Durf doen!

Cocreatie en maatschappelijke impact als leidraad

We geloven dat een nauwe samenwerking tussen verschillende actoren in de maatschappij en onze studenten kan leiden tot waardevolle resultaten om bepaalde uitdagingen aan te pakken. Binnen de opleidingen wordt de maatschappelijke impact tijdens en na de studies steeds belangrijker, samen met toekomstgerichte vaardigheden zoals multidisciplinair samenwerken, complexe problemen oplossen en ondernemend handelen.

Met dit platform willen we het makkelijker maken voor organisaties om in het onderwijs met UGent samen te werken. We focussen daarbij vooral op maatschappelijke problemen, maar geven ook ruimte aan minder maatschappelijk relevante problemen of opdrachten die onze studenten wel een realistische leerervaring kunnen bieden. 

Deze oproep wordt gelanceerd vanuit DOWA (Directie Onderwijsaangelegenheden, Afdeling Onderwijsprofessionalisering), maar werkt nauw samen met andere interne diensten en externe partners.

 

Netwerk

Wij zijn niet de enige universiteit, hogeschool of organisatie die uitdagingen verzameld, maar willen wel hét ingangspunt zijn voor UGent. Daarom werken we samen met een aantal netwerkorganisaties waarmee we indieningen uitwisselen.

Sommige uitdagingen of opdrachten kan je dus ook op andere plekken tegenkomen. Daarnaast kijken deze netwerken ook wat er bij ons binnen komt en kan het zijn dat zij met jou contact opnemen.

Start For Future logo

StartForFuture

StartForFuture is een internationale open ondernemerschapshub waarin studenten warmgemaakt worden om mee te bouwen aan de innovaties die nodig zijn om een duurzame toekomst tegemoet te gaan. 

Uitdagingen van deze partner laten toe dat studenten hun oplossing commercialiseren. Ze kunnen hiervoor (optioneel) instappen in een internationaal begeleidingstraject.

SamenGentMaken

Enlight logo

Enlight

Enlight is een samenwerking die 9 Europese universiteiten omvat. Er wordt samengewerkt op vlak van onderzoek, onderwijs en administratie om van de studenten ‘global citizens’ te maken met state-of-the-art kennis, vaardigheden en een innovatiemindset zodat ze de grote maatschappelijke vraagstukken die op ons af komen kunnen aanpakken. 

Enlight uitdagingen worden aangeleverd door lokale partners van deze 9 universiteiten die graag een internationale blik laten werpen op hun problemen. Er kan ook samengewerkt worden met andere internationale studenten.

Comon

Comon is een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook. Comon werkt in samenwerking met Avansa regio Gent, Urgent.fm, BlueHealth Innovation Center en Leap Forward; en met de financiële steun van European Cultural Foundation en Koning Boudewijnstichting.

Het doel van Comon? Van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad maken. Met wetenschap en technologie als deel van de oplossing.

De uitdagingen van deze partner kaderen in het thema waar ze dit jaar mee aan de slag gaan. Er worden verschillende events georganiseerd waaraan ook studenten kunnen deelnemen.

Contact


callforchallenges@ugent.be

09/264.32.60

Jolien Coenraets, Leen Van Gijsel, Evi Van Mol