5 – Ik zoek juridische uitdagingen die kunnen opgelost worden met technologie.

Welke studenten werken hieraan?

De studenten bestaan hoofdzakelijk uit bachelor- of master studenten die recht, economie of IT studeren. Er kunnen echter ook doctoraatsstudenten deelnemen en studenten met andere achtergronden.

Ze nemen vrijwillig deel en zijn allemaal op zoek om ondernemende vaardigheden te ontwikkelen. De kans is groot dat studenten verder gaan met het idee en het uiteindelijk op de markt brengen. De meeste studenten hebben nog geen ervaring in het doorlopen van een design thinking of innovatietraject, en nemen net deel om daar een eerste ervaring in op te doen.

Ze werken in groepjes van 3 – 5 personen, die bij voorkeur multidisciplinair zijn.

Wat doen de studenten in het project of vak?

De studenten zullen een design thinking traject doorlopen gedurende 48 uur. Ze verdiepen zich eerst in het thema en zoeken het juiste subprobleem. Daarna brainstormen ze over mogelijke oplossingen en werken ze die zoveel mogelijk uit. Soms ontwikkelen ze wireframes, flowcharts, landing pages, … Uiteindelijk pitchen ze hun concept voor een jury met ervaring in ondernemen en/of recht.

Wat verwacht je van de organisatie?

We verwachten dat jullie op de eerste dag (vrijdag namiddag / avond) het probleem kunnen voorstellen aan de studenten. Dit kan fysiek of online gebeuren. De studenten kunnen dan ook verdere vragen stellen. Indien mogelijk is er iemand van de organisatie gedurende het weekend telefonisch beschikbaar indien er nog vragen opduiken. Op zondag voormiddag kunnen jullie komen kijken naar de resultaten.

Voor dit event rond ondernemerschap is het zeer belangrijk dat de studenten hun idee mogen vermarkten. Als organisatie kan je dus geen aanspraak maken op het resultaat. Dit blijft eigendom van de deelnemers.

Voorbeelden

We hebben deze samenwerking reeds drie keer opgezet. In het verleden werkten de groepjes bijvoorbeeld aan applicaties rond sexting, verzekeringen, begrijpbaar maken van juridische documenten, …

Wicked problem

Netwerk:

Heb je vragen over dit zoekertje?

Laat je gegevens na zodat we je in contact kunnen brengen met de betrokken lesgever. Hij of zij kan je vragen beantwoorden of wij schieten te hulp.

Heb je een geschikte uitdaging of opdracht voor dit zoekertje? Dien dit in via het formulier. Er is een plek voorzien om de nummers van gepaste zoekertjes door tegeven.

Laat je gegevens na: 

  Praktisch

  Aantal werkuren

  120 - 200 uur (48 uur met 3 a 5 personen)

  Multidisciplinariteit

  Maatschappelijke meerwaarde

  3/5